Konference VYKEV 2024: O vodě

Přihláška Žďár nad Sázavou Čtvrtek 24. října od 09:00 - 15:00

Konference pro koordinátory ekologické výchovy, učitele 1. i 2. stupňů ZŠ a SŠ.

Více informací a přihlášky již brzy!

Základní informace

Kontaktní osobaMgr. Iva Kopecká - 734 416 343, iva.kopecka@chaloupky.cz

KdeZámek Žďár nad Sázavou

Cena: 400 Kč, pro členy sítě MRKEV 300 Kč (prosím uveďte v "poznámce" v přihlášce). V ceně program, káva, čaj a drobné obědové občerstvení.

Přihlášky: do 18. 10. 2024

Program

Změna programu vyhrazena.

9:00 Oficiální zahájení, Martin Kříž, Chaloupky

9:15 – 10:00 Ing. Jitka Vágnerová, krajinářská architektka, Atelier V8: "Co je to modrozelená infrastruktura." Jak funguje v praxi a kdo se tímto tématem zabývá. Jak si udělat základní analýzy území a jak vyhledat problémy či rizika a jejich příčiny. Možnosti řešení problémů spjatých se stavem krajiny a klimatickou změnou. Možnosti realizace prvků modrozelené infrastruktury obecně, ale i konkrétně v rámci školního areálu (zahrady).

10:00 – 10:45 Prof. RNDr. Tomáš Cajthaml, Ph.D., Přírodovědecká fakulta KU: "Znečištění vod – jaké máme dnes a v budoucnosti největší hrozby?" V poslední době se ukazuje, že znečistění mikroplasty je zřejmě mnohem závažnější problém, než si lidstvo myslelo. Ačkoliv neumíme popsat, nakolik nám škodí, víme, že jejich množství v prostředí zřejmě strmě stoupá. Druhou závažnou skupinu tvoří fluorované organické látky, které ve velikém záměrně vyrábíme a které se v prostředí nerozkládají. To se děje přesto, že jejich toxicitu známe a prokazatelně nám škodí.

Přestávka

11:10 – 11:50 Dagmar Michalíková, koordinátor projektu Živá krajina pro ČR: krátké představení komplexního modelu Živá krajina, řešícího zádrž vody v krajině, její adaptaci na klimatickou změnu. Mgr. Miroslava Hazuchová a Mgr. Irena Bílá, ZŠ Prameny Rousínov: představení metodiky klimatického vzdělávání, projektové a terénní výuky "Společně s dětmi proti suchu" vycházející z modelu Živá krajina.

11:50 - 12:30 Martin Kříž, Chaloupky, projekt Příroda učí o klimatu: představení projektu zaměřeného na školní les a školní klimatické zahrady a Jak učit o vodě na střední škole. Jak vypadá vodní kurikulum na odborné střední škole zaměřené na Ekologii a životní prostředí, když taková škola funguje navíc na montessori principech. Kam se s žáky vypravit, co vidět, měřit, zjišťovat. Od vody v krajině až po čistírnu odpadních vod.

Oběd

13:00 – 14:00 Praktické dílny a exkurze (výběr z nabízených 3 hodinových témat)

1/ Muzeum nové generace Žďár n. Sázavou: Představení výukového zázemí a sádky v okolí zámku

2/ Mgr. Miroslava Hazuchová a Mgr. Irena Bílá ZŠ Prameny Rousínov: Praktické ukázky z metodiky klimatického vzdělávání, projektové a terénní výuky "Společně s dětmi proti suchu" vycházející z modelu Živá krajina.

3/ Ing. Martin Kříž, Chaloupky: Laboratoř vody pro II. st. ZŠ a SŠ. Pokusy s vodou. Prozkoumáme anomálie vody, vodu jako rozpouštědlo, sestavíme si primitivní parní stroj, který uměli vyrobit už staří Řekové. Zjistíme kolik vody obsahuje dřevo nebo půda. Čekejte střípky z badatelských víkendů a alchymistických programů Chaloupek.

14:00 – 15:00 Praktické dílny a exkurze (výběr z  nabízených 2 hodinových témat)

1/ Mgr. Sylva Gefroy, Chaloupky: Ochutnávka z terénního programu Chaloupek „Louky za Černými lesy“ 2 hod

2/ Ing. Martin Kříž, Chaloupky: Laboratoř vody pro I. st. ZŠ.Jednoduché pokusy s vodou vhodné pro žáky 1. st. ZŠ.

 

Akce je pořádána ve spolupráci s Muzeem nové generace na zámku Žďár nad Sázavou.

S poděkováním:

Plakát

Budeme rádi, když nám pomůžete akci šířit. Děkujeme! 

Přihláška

Přihlašujte se do 18. 10. 2024.

Povinná pole
Účastník
uveďte vždy ulici a číslo popisné
Zpravodaj
Storno poplatky
50% při odhlášení 30 kalendářních dnů před začátkem akce
100% při odhlášení 10 a méně kalendářních dnů před začátkem akce.
GDPR
Uděluji souhlas se zpracováním níže uvedených osobních údajů.
Osobní údaje mého dítěte:
  • informace o zdravotní pojišťovně, a to pro účely evidence tohoto údaje pro případ úrazu a potřeby ošetření dítěte. Tento osobní údaj se zpracovává po dobu trvání akce a po dobu běhu archivačních a skartačních lhůt;
  • Souhlasím s pořizováním a použitím fotografií a obrazových záznamů mých dětí za účelem propagační činnosti a prezentace na veřejnosti, v tisku, na webových stránkách a na jednotlivých pracovištích školského zařízení po celou dobu existence školského zařízení.

Na přírodě nám záleží!
Proto balíme do použitých krabic.