S chutí na jablka

Barvy, chutě, vůně

Roční období: podzim, zima

Možné cíle:

  • smyslová aktivizace,
  • porovnávání, hledání rozdílů mezi jednotlivými odrůdami jablek, 
  • trénink použití správných výrazů při popisu barvy, chutě, vůně

Pomůcky: různé odrůdy jablek, košík, misky nebo talířky, příp. jednoduché popisky, nože

Popis: Do košíku umístěte jablka několika dobře odlišitelných odrůd (golden, šampion, spartan apod.). Jablka by měla být různě barevná, také mohou být různě velká. Podle schopností účastníků zvolíme některou z variant aktivity. 

Var. 1 Čtěte krátký popis a hledejte k němu vhodné jablko.

Var. 2 Na stůl umístěte na talířky od každého druhu jedno jablko a účastníci programu budou mít za úkol správně přiřadit jablko z košíku k některému na talířku.

Var. 3 Jablka před programem rozdělíme do dvou košíků. Klientovi dáme nejdříve vybrat z jednoho košíku jablko. O jablku, které vybral si můžeme popovídat. Pak dáme klientovi druhý košík a necháme ho vybrat stejné jablko. 

Můžeme rozlišovat také malá a velká jablka. Jablka můžeme rozkrojit a porovnat barvu dužniny, vůni a chuť. Vyzveme účastníky, aby zkusili popsat barvu, chuť a vůni jablka. Které jablko jim chutnalo nejvíce? Můžeme hlasovat.

Tipy a poznámky: Jablka můžeme poté také využít např. při přípravě moučníku (viz další aktivity)

Sázení jabloní

Roční období: podzim, jaro

Možné cíle: procvičení hrubé motoriky, seznámení se s tím, jak se sází strom, podpora spolupráce a komunikace

Pomůcky: rýč (v případě potřeby ergonomický), kolečko, kompost, konev, kůl

Popis: Nejprve vyberte vhodné místo a sazenici. Poté vykopejte jámu alespoň 40 cm hlubokou na dno kompost. Zatlučte kůl. Poté vložte dřevinu svisle do jámy a těsně vedle kůlu a začněte přihazovat zeminu.Aby se dostala i pod kořeny, lehce stromek nadzdvihněte a potřeste s ním. Nakonec zeminu kolem ušlapejte a stromek zalijte asi 15 litry vody. Po vsáknutí místo přikryjte, přivažte stromek ke kůlu. 

Tipy a poznámky: Ovocné stromy je dobré vysazovat od poloviny října do zámrzu, nebo potom časně na jaře. Staré odrůdy ovocných stromů vyžadují méně péče, než ty nověji šlechtěné.  

Pečená jablka

Roční období: podzim, zima

Možné cíle: 

  • smyslová aktivizace,
  • procvičování jemné motoriky

Pomůcky: větší jablka, vykrajovač jádřinců, suroviny na náplň (piškoty, ořechy, skořice, hřebíček, máslo, příp. cukr), prkýnka, hmoždíř, misky, pekáč, trouba

Popis: Jablka omyjeme a odstraníme jádřinec. Připravíme náplň rozdrcením vybraných surovin. Směsí naplníme jablko a dáme do trouby péct. Pokud nemáme hmoždíř, piškoty rozdrtíme např, pomocí válečku, ořechy nakrájíme na drobné kousky. Nemusíme použít všechny suroviny ze seznamu. Jablka můžeme upéct i v hrnci nebo v alobalu na ohni na žhavém popelu.

Na přírodě nám záleží!
Proto balíme do použitých krabic.