Den Země 2021

Žďárské Vrchy a Nesměřeské údolí Sobota 24. dubna 2021 - Neděle 2. května 23:55

Planeta Země se otáčí stále dál kovid, nekovid

Na obzoru je 22. duben, ale kvůli nařízení vlády není nic tak jako dřív. Tradiční Dny Země se buď nekonají vůbec, nebo pouze nekontaktně. Chaloupky připravily pro veřejnost dvě akce, kterých se můžete účastnit vždy v průběhu několika dní a je pouze na vás, jak si svůj čas a účast na nich naplánujete. Přejeme hodně zdaru a krásné počasí.

Chaloupky Krátká

Ve dnech 24. dubna až 2. května bude v prostoru Žďárských vrchů rozmístěno 20 kontrol, čili schránek s otázkami. 

Budete potřebovat psací potřeby nebo fotoaparát pro zaznamenání otázek. Po zaznamenání otázky ji vraťte do schránky a tu uložte tak, jak jste ji našli.

Za každých pět nalezených a správně zodpovězených otázek postupuje účastník do slosování o drobné ceny (může tak být ve slosování až čtyřikrát)

Start, cíl, trasu a její délku si každý volí sám.

Mapa se zákresem, souřadnicemi a popisem uložení bude zveřejněna na Den Země, t. j. ve čtvrtek 22. 4. 2021 v 19 hodin na našich stránkách, webu Bratrstvo Žďárských vrchů, webu Horáckého muzea Nového města na Moravě 

a na facebooku Domu přírody Žďárských vrchů a Chaloupek.

Mapu si můžete stáhnout ZDE

Fotografie, které fungují jako hint při hledání najdete ZDE

V sobotu a neděli 24. a 25. dubna a 1. a  2. května  v době od 11 do 16 hodin bude v obci Krátká otevřena Hodůňka, čili malé, ale příjemné zařízení, kde se můžete občerstvit a dát si něco malého k snědku.

Do pátečního večera si lze objednat na adrese kratka@chaloupky.cz polévku za sníženou cenu 35,-Kč.

Správné odpovědi na otázky z kontrol, zážitky, fotografie z putování a případné dotazy zasílejte do neděle 2. 5. 2021 do 24:00 na e-mail: kratka@chaloupky.cz

Zájemcům bude doručen účastnický list na e-mail.


Chaloupky Velké Meziříčí

Ve stejném termínu, tedy od 24. dubna do 2. května., budou na modré naučné stezce v Nesměřském údolí u Velkého Meziříčí připraveny zábavné úkoly pro rodiny s dětmi. Jejich zadání najdete na zadní straně interaktivních panelů, které jsou zde trvale umístěny. Připravena je pro vás řada námětů, jak si zpestřit jarní procházku údolím řeky Oslavy. Na konci stezky čekají na všechny zvídavce ještě kvízové otázky. Kdo správně vyplněný kvíz doručí do 7. května na ekocentrum Chaloupek ve Velkém Meziříčí (Ostrůvek 2), zařadí se do slosování o drobnosti, které vám usnadní další bádání v přírodě. 

Letáček si můžete stáhnout ZDE

Více informací o stezce najdete ZDE

V týdnu od 26. dubna bude na zahradě ekocentra Chaloupky Velké Meziříčí připraven program ke Dni Země pro sociální organizace.

Těšíme se na Vás!

Na přírodě nám záleží!
Proto balíme do použitých krabic.